Justice

Photos by Mark Herboth Photography LLC

Wake County Hammond Road Detention Center Phase 2 Expansion

Location: Raleigh, NC

Size: 415,000 sq ft

Architect: Little Diversified Architectural Consulting/HDR Architecture

Contractor: Skanska USA

Budget: $151,000,000

This expansion included 672 new beds for inmate housing  and the associated support requirements to include medical and infirmary, food services, laundry, warehouse, academic education, magistrates, intake and booking, CCBI, mechanical, and administration. 

The inmate housing addition was constructed with cast-in-place concrete beams, pan joists, and columns and was comprised of two "super floors" that each supported a mezzanine level of inmate cells. The mezzanine levels consist of cast-in-place concrete slabs supported by load bearing concrete masonry walls.  Lateral support for this portion of the building is provided by cast-in-place concrete shear walls. There is a 7775 sq. ft. structural steel framed mechanical penthouse located on top of the concrete roof of the inmate housing.  The concrete foundations of the inmate housing addition are supported on an aggregate pier soil reinforcement system.

The administration and CCBI areas of the building are framed with structural steel. The elevated concrete on metal deck floors are constructed using composite steel beams and girders and the roof is constructed with steel beams, steel bar joists and vented roof decking. The administration portion of the building also includes a large 52'-0" x 56'-0" open bay for training and a 9800 square feet elevated officer's secure parking area. Lateral stability for these portions of the building was provided by concrete masonry shear walls and diagonal bracing. The entrance feature to the administration building is a cantilevered moment framed canopy with exposed tube steel purlins covered with a tempered clear laminate glass roof.

A large portion of the ground floor of the administration and inmate buildings is wrapped with a 20 feet tall cast-in-place basement wall. This tall basement wall is within close proximity to the existing buildings and required special soil stabilization during construction that was designed by a geotechnical engineer that we had worked closely with on a previous project.